Два рождени дни на една дата – 18.ноември

Със сигурност малко от вас знаят, че на датата 18.11 е обявена за рожден ден на руския Дядо Мраз.

И, ако това все пак до някъде е популярно, то едва ли сте чули, че тази дата е обявена за рожден ден и на… популярния герой на Уолт Дисни Мики Маус.

 

Ето малко любопитни подробности.

Който си мисли, че Дядо Мраз има нещо общо със социализма, тоталитаризма и всякакви други неприемливи -изми трябва да знае, че сериозно греши.

 

Имението на Дядо Мраз се намира във Велики Устюг, а датата 18.11 е избрана от децата, защото точно на този ден там настъпват истинските студове. Не се знае на колко години е добрият старец, но се предполага, че е на повече от 2000 г.

 

Велики Устюг е бил обявен за владение на Дядо Мраз сравнително скоро, през 1999 г., а празнуването на самия рожден ден започва през 2005 г.

 

Тук можете да „се разходите“ из имението му и да научите още любопитни факти.

 

Първообразът на Дядо Мраз присъства още в митологията на източните славяни, където той е представен като стихия, въплътена в образа на нисичък пъргав старец с къса сива брадичка, когото през зимата викали да дойде, а през лятото отпъждали, за да не повреди реколтата.

 

Старчето било доста злобно, крадяло децата в чувал (може би само непослушните, но не е доказано) и ги отнасяло в снежната планина. Преди него в митологията са съществували други три духа Трескун, Карачун и Зимник, които никак не били дружелюбни, носели студове и плашели хората.

 

През годините се променят и образът, и имената стареца. Отначало се нарича Мороз Иванович, после Свети Николай, след това Мразко, за да стигне на края до сегашния познат на всички Дядо Мраз.

 

За първи път през 1840 г. в книжката на писателя Владимир Одоевски „Детски приказки за дядко Ириней“ се появява литературният герой Мороз Иванович, описан като добър зимен вълшебник. След това през 1910 г. Дядо Мраз се появява именно на Коледа и раздава подаръци.

 

В следреволюционните години, през 1920-та, тогавашните управляващите целенасочено и масово унищожават всички съществуващи до тогава традиции и, както елхата, така и Дядо Мраз като символи на Коледата, биват забранени.

 

Едва след 1935 г. Дядо Мраз и внучката му Снежанка, за радост на децата, отново се появяват, но в по-обработен образ, като акцент на празника става посрещането на Нова година. Дядо Мраз вече е висок, с дълга бяла брада, червен или син кожух, има много джуджета помощници, носи чувал с подаръци и пътува с шейна, в която са впрегнати три силни коня.

 

Аналогични герои на местни легенди съществуват във фолклора и на други народи. Такива са:

 

 Кукнурския Йушто Кугиза от Марий Ел, наричан още Студения старец. Легендите за него датират от Х век. Той също има внучка, която се нарича Лумудир (Снежното момиче) и пътува със ски.

 

 

 

 Хел Мучи от Чувашия живее в Чебоксарах заедно с внучката си Юр Пике. Името му означава буквално Дядо Зима (непреводима при нас компилация, дължаща се на спецификата на езика). Той пази в дома си вълшебен сандък, който изпълнява желания и говорещ самовар.

 

 Уес-Даде от Кабардино-Балкария е кавказкият новогодишен Старец. Облечен е с червен овчи кожух и не се разделя с традиционния за планинците дълъг остър нож. Въпреки ножа той е добряк и също носи на децата подаръци.

 

 Киш Бабай от Татарстан, Башкортостан живее недалеч от Казан заедно с внучката си Кар Кизи. Този весел белобрад старец е облечен в син кафтан и мъхеста тюбетейка. Киш Бабай е основна фигура в празника Нардуган, с който е свързано зимното слънцестоене. Аналогичен е на християнската Коледа и е подготовка за посрещането на Нова Година. Нардуган продължава от 21 декември до 1 януари.

 

 Ямал Ири от Ямало-Ненецкия автономен окръг е пъргав дебеланко с буйна брада и сива коса, заплетена на плитка. Неговият рожден ден е на 28 ноември. Ямал Ири е облечен в национална носия, има вълшебна тамбура и работилница с помощници. Пътешества по земята си с впряг от северни елени, а понякога и на снегоход.

 

 Чисхаан от Якутия е господар на студа в далечния изток. Облечен е в синя шуба, украсена от северното сияние, и шапка с високи рога. Чисхаан олицетворява Бика на Зимата, герой от традиционния якутски фолклор. Рогата му започват да растат през ноември с първите студове и в края на май, когато там настъпва лятото, се стопяват като ледени висулки.

 

 Сагаан Убугун от Бурятия живее в Улан-Уде. Облечен е в бели дрехи и води със себе си магичен помощник с глава на дракон. Легендата за Белия Старец идва от будизма, счита се, че той е господар на годината. Сагаан Убугун оглавява празника на Белия месец, наричан още Сагаалган, монголската лунна Нова година, която се празнува на езерото Байкал.

 

 

 

 Паккайне от Карелия е младият зимен вълшебник, по-малкият брат на Дядо Мраз. Той е млад и голобрад, а карелите ласкаво го наричат Мразко. Живее в Олонце и всяка година устройва спортни игри, на които идват Дядо Мразовците от всички страни.

 

 Байкалския Дядо Мраз живее в района на южен Байкал на възвишението Хамар Дабан. Това е едно от най-студените места на областта. Снегът тук пада през септември и се стопява през юли. Рожденият му ден се празнува в цялата област на Прибайкалието на 19 декември.

 

И след като поговорихме за рождените дни на Дядо Мразовците да обърнем малко внимание и на любимия на много поколения герой Мики Маус.

 

Неговият рожден ден, както и този на чаровната му приятелка Мини Маус също се празнува на 18.ноември.

 

Първият герой на Дисни всъщност е зайчето Осуалд (Oswald the Lucky Rabbit), но Уолт сключва договора си Universal Pictures твърде наивно, като необмислено прехвърля авторското право върху Осуалд на компанията. Разбирайки, че е измамен, Дисни решава да работи самостоятелно и създава новия си герой Мики Маус.

 

За първи път рождения ден на Мики се отбелязва на 18.11.1928 г. Според някои кинокритици на 18.11 е била първата прожекция на пълнометражния мулт-филм „Параходчето Уили“.

 

Самият Мики Маус първоначално се появява на 15.05.1928 г. в нямата мултипликация „Самолетна лудост“. За кратко време Мики придобива известност, става култов персонаж и символ на студиото на Уолт Дисни.

 

До 1947 г. Уолт Дисни лично озвучава репликите на Мики, но поради силната кашлица, която получава от тютюнопушенето, той възлага озвучаването на Джими Макдоналд, а от 1977-ма до 2009-та озвучител на Мики Маус е Уейн Олуайн.

 

За всичките тези години образът на Мики почти не се е променил, но по отношение на облеклото авторът е бил доста щедър към него. Той е нарисуван с повече от 175 различни костюма.

 

Любопитен факт е, че популярността му в Америка се простира чак до изборите. Години наред част от избирателите (около 1%) в знак на протест зачеркват всички посочени в бюлетините имена и отдолу записват името на Мики Маус.

 

 

Превод и адаптация по материали от интернет П. Георгиева, 18.11.2020 г.


 
{START_COUNTER}