25.01 - Световен ден на средствата за Масова информация

На 25 януари 1935 г. цар Борис III подписва указ, с който радиоразпръскването в България става държавна собственост. В резултат на този указ се поставя началото на Българското национално радио. Първата българска радиостанция носи името "Радио София"

Днес, на 25 януари, отбелязваме Денят на Средствата за Масова Информация, които отдавна не се изчерпват с радиото и печатната преса. В съвременния свят информацията ни залива отвсякъде и наистина е "масова" - електронни медии, печатни медии, интернет, безброй радиостанции и дори лични блогове. Имаме широк достъп на много и всякаква информация.

Средство за масова информация, също средство за масово осведомяване, масмедия или само медия, е термин, който е използван да означи като клас частта от медиите, насочени към широката аудитория.
 
Терминът масмедия е въведен в употреба през 1920-те години.
С откриването на националните радиомрежи и излизането на многотиражните вестници и списания.

През 1907 г., според договор между българското и руското правителство, до село Франга (днес Каменар), северно от Варна, започва работа първият български безжичен телеграф. През лятото на 1911 г. на борда на крайцера „Надежда” започва да работи радиостанция. На 1 май 1912 г., влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, „която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България”.

Началото на общественото радиоразпръскване в България е поставено през 1929 г., когато група инженери, начело с техника Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София. През последната седмица на месец ноември 1929 г. в ефир за първи път прозвучават думите „Ало, ало, тук е Радио София!". Впоследствие радиото навлиза в масова употреба из цяла България, като става едно от основните средства за далекосъобщения.

От 2001 г. датата 25 януари е приета за Ден на българското радио.

Името Българско национално радио започва официално да се използва през 1993 г., след приемане на решение от страна на 36-то Народно събрание.

По материали от българските електронни медии.




{START_COUNTER}