22 февруари е Световен ден на идеята за побратимяване

Той се чества по инициатива на скаутите по целия свят.
Основните ценности, залегнали в идеята за побратимяване са приятелството, сътрудничеството и взаимното опознаване на народите. Побратимяването е гъвкав и удобен инструмент за създаване на сътрудничество между малки и големи градове, между села и общини. Когато гражданите от различни местни общности по света се побратимяват, те получават възможност да споделят проблеми, да обменят идеи и да разберат различните гледни точки по въпроси от общ интерес.
Смисълът на побратимяването е в дългосрочното сътрудничество между партньорите, което не се влияе от промените в управлението на общината или от отделни проблеми на местно ниво. Побратимяването означава взаимна подкрепа – подадена приятелска ръка, когато единият от партньорите има най-голяма нужда от помощ.
Програма „Европа за гражданите“ предоставя възможност на гражданите активно да участват в процеса на обединение на Европа. Целта е чрез дейностите по побратимяване те да се запознаят отблизо с добри европейски практики и постижения с оглед подобряване на взаимното разбиране - споделяне, обогатяване и взаимно зачитане на културното, историческо, езиково и етническо многообразие.
В историята на българските общини има много примери за добри практики на побратимяване в различни сфери – изкуство и култура, младежки обмен, спортни дейности, гражданско участие, устойчиво развитие, общински публични услуги, местно икономическо развитие, социално включване, солидарност и т. н.

 

Източник: Дамско ИноватиВно Ателие - ДИВА




{START_COUNTER}