Отбелязваме Женската Коледа - празника на св. Варвара - 04.12

Светицата е покровителка на внезапно починалите, на плодородието, децата и домашните птици

 

  На 4 декември се отбелязва празникът на великомъченица Варвара (наричан в различните краища на България Варварица, Варваринден, Варвардан). Светицата се смята за покровителка на починалите от внезапна смърт, т. е. хора, които са нямали време да се покаят и пречистят. Според старите българи светицата покровителства също плодородието, децата и домашните птици, като предпазва от болести (най-вече от шарка).

Легендите разказват, че тя заедно със свети Сава е сестра на свети Никола. Много популярна е народната поговорка: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“.

От този ден започва цикълът на зимните празници. Празникът е наричан също Женска Коледа. На него млади девойки (наричани „варварки“), нагиздени с нови премени, обикалят по къщите и орисват хората на щастие и берекет. Стопаните ги даряват с боб, сушени плодове, ябълки и брашно.

Жените опичат питка, която вечерта оставят край огнището, за да може баба Шарка да „дойде да си хапне и отиде“. Върху обредната пита се пали „варварска свещ“. След това домакинята на къщата разчупва погачата високо над главата си, за да пораснат житните класове и децата. Свещта се смята за магическа и се пази през цялата година. Вярва се, че ако тя се запали при бури или градушка, облаците ще се разпръснат.

Освен обредната пита, на трапезата се слага и погача, намазана с мед, ошав, пълнени чушки, варено жито, боб и други ястия, все постни, които се прекадяват. Но основните блюда са от пшеница, варива или царевица, като задължително всеки от къщата хапва поне по залък от тях, за да не се „запече полето“. От тях се раздава и на съседите.

В миналото децата прескачали огън, запален на кръстопът, за да са здрави през цялата година и „да не ги завари Варвара“.

У нас храмове на светицата има в селата, носещи нейното име - Варвара, Пазарджишко, и Варвара, Бургаско, както и в Мелник, а също и параклис в град Рила.

В деня на Варвара (от гръцки – чуждоземка) имен ден празнуват и Варя, Варадин, Варда, Варварка и др.

 

 

 

По материали от интернет.




{START_COUNTER}