На 5 февруари празнуват Агата, Добрин, Добринка, Добри

Православната църква чества Света мъченица Агатия (Добра)

 

При царуването на злочестивия Деций (царувал от 249 до 251 г.)и  по времето, когато за управител на Сицилия бил назначен от него Кинтиан, по всички страни била изпратена заповед да бъдат избивани всички християни. По това време в град Панорм (днес Палермо) живеела девица на име Агатия (Добра), дъщеря на благородни и богати родители, възпитана в християнско благочестие.

Безбожната заповед за избиване на християните я хвърлила в покруса. Тя оставила любовта към отечеството и семейството си, и се приготвила да срещне своята участ. Игемонът Кинтиан обаче чул за красотата, благородството и богатството на Агатия, замислил план да я прелъсти и така да сложи ръка върху богатствата й. Като узнал, че тя вярва в Христос, той веднага изпратил войници от град Катана в Панорм да доведат светицата на съд като християнка. Те отишли при Агатия и обещали с чест да я отведат при своя военачалник, ако тя даде дума да се поклони на техните богове. Когато света Агатия пристигнала в град Катана, военачалникът заповядал да я настанят в дома на една богата жена на име Афродисия.

Тя имала пет млади дъщери и с тяхна помощ се опитала да накара Агатия да се откаже от вярата си и да се отдаде на светски живот, прилъгвайки я с ласкави думи и щедри подаръци. Нищо обаче, не помогнало.  Тогава Кинтиан заповядал да я затворят в тъмница и я измъчвали. През нощта й се явил Св. Петър с мехлеми за раните й Тя, обаче, не пожелала да се разголи пред него и да му даде да излекува раните й. Но те магически зараснали, а от килията започнала да се носи странна силна светлина. Тази светлина изплашила стражите и повечето се разбягали, а тези, които останали, пусна Агатия на свобада.

Тя, обаче, решила да остане, тъй като се доверявала на своя бог. След 4 дни Кинтиан отишъл в килията и отново я накарал да се откаже от вярата си, но не постигнал успех. След това мъченията на Агатия продължили – този път я сложили върху парчета керемиди и живи въглени, за да я горят. По време на мъченията в града настанало голямо земетресение. Жителите на града отишли при Кинтиан и му помоли да спре мъченията на жената, за да престанат и земетресенията. Той отново я хвърлил в тъмница.

Там мъченицата се помолила за последно на своя Бог и след това починала.

 

Имен ден празнуват: Агата, Агатия, Добрин и Добринка,  Добри, Добра.

 

 

Източник: интернет.




{START_COUNTER}