Национален празник на тайландския слон - 13. март.

Погледнете картата на Тайланд. Не ви ли изглежда като слонска глава с хобот? Тайландците разсъждават така: главата на въображаемия слон се намира в централната част на Тайланд, ушите са обърнати на север и на изток, а хоботът се простира далеч на юг. Тайланд и слоновете са взаимосвързани: в многовековната история на Тайланд слоновете са били божествен символ не само за обикновените хора, но и за кралските династии.

Слоновете са били многократно използвани като "тежка артилерия" по време войни, а в ежедневието са незаменими помощници по време на сеитба и прибиране на реколтата. Точно за това е съвсем естествено, че тайландските слоновете се радват на изключително високо уважение и дори страхопочитание. За най-ценен и свещен се смята белия слон. Веднага след откриването му този рядък екземпляр става собственост на управляващия монарх. Интересното е, че тогавашния крал на Тайланд Пхумипон Адулядет (Рама IX) лично притежава няколко кралски слона.

В чест на тези грамадни, но въпреки това много нежни животни всяка година на 13 март в Тайланд се чества Националния празник на тайландския слон (National Thai Elephant Day Celebration).

Празникът се провежда на специално оборудвана площадка на около 80 км северно от Банкок, а входа за фестивала е абсолютно безплатен. Целта е да присъстват колкото е възможно повече хора, дошли да видят тези най-благородни създания и да им покажат уважението си.

На празника има слонове от всички възрасти - от пъргави двумесечни слончета до заслужаващи поклон достолепни старци. Всички слонове са покрити в пъстри наметки, украсени с бижута и пискюли от главата до краката, дори и по бивните. Всички участници в празника с нетърпение очакват главното събитие – хапването на плодове. За слоновете са приготвени невероятни количества лакомства от пресни плодове и зеленчуци, а най-предпочитани са големите ледени кубчета, в които са замразени цели ананаси, половинки от диня, варена царевица, ябълки, круши и праскови.

Многобройните посетители на шоуто и особено децата, искрено се радват на добрия апетит на любимците си.

По материали от чуждестранния печат, превод: П. Георгиева.




{START_COUNTER}