ЙЕРЕМИЯ – 1 МАЙ

ПРОРОК ЙЕРЕМИЯ


Един тъжен пророк чества църквата на 1 май – Йеремия. Тъжна била участта му, страшни били предсказанията му и още по-страшно било, че се сбъднали.
Предсказал падането на Юдея под египетско робство, после – под вавилонско, разпиляването на юдеите по света при Навуходоносор, за да изстрадат в робство своите грехове. Предсказал разпадането на Вавилон, обсадата на Йерусалим, мъките и бедствията за целия народ. Никой не искал да слуша тежките му пророчества, хвърляли го в блатиста яма, затваряли го в тъмница. Когато станало ясно, че всичко казано от него се сбъдва, вавилонският управител решил да го вземе за личен гадател, предложил му почести и спокоен живот. Но пророкът не бил роден за тях, останал с бедните и страдащи в Йерусалим и излял мъката си за тежката юдейска орис в известната песен "Плач Йеремиев". А после продължил с тежките предсказания. Заради тях в крайна сметка юдеите го убили с камъни.
Най-лошите предсказания, но и най-светлото предричане било на пророк Йеремия. Шестстотин години преди Христа той предсказал идването на Спасителя. Знаел го още в същия онзи миг, когато едва 15-годишен усетил Божието докосване до устата си и чул думите: "И протегна Господ ръка, и се докосна до устата ми; и рече ми Господ: ето, Аз турих Моите думи в устата ти; гледай, Аз те поставих днес над народи и царства, за да изкореняваш и разоряваш, да погубваш и разрушаваш, да съзидваш и насаждаш." (Книга на пророк Йеремия, 1:9–10) И защото пророкът бил наис­тина над народите и царствата, те не го разбрали, уплашили се от съдбата си и хвърлили камъни върху му. Но от това пророчествата му не се променили. Всички се сбъднали.


ПРАЗНИКЪТ


За българина Йеремия, Ерминден, Ирима, Ерминьото или Зъмски ден е празник на змиите. Съществува поверието, че който не почита светията, през лятото ще бъде ухапан от змия. В народната представа змиите излизат от зимните си леговища на Свети четиридесет мъченици, Младенци (9 март) или на Благовещение, Благовец (25 март). Но техният цар се появява на земята на Йеремия. На места празникът се чества и за предпазване от градушка. Почитат го също и бремените и младите невести, за да бъдат предпазени при раждане от болестта ирминясване – причинена от зли сили.


РИТУАЛИ


Палят се и се прескачат огньове, изричат се заклинания, пропъждащи опасните животни.
Вярва се, че ако змия влезе вкъщи, ще умре човек. Затова змиите се гонят с дрънкане на желязо и тенекия, с викове и закани. Дворът се обикаля ритуално и шумно, магията – слово и закана – звучи по всичките краища на дома: "Бягайте, змии и гущери, че е заран Йеремия, ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци!"
На къщната врата се слага билката вратига, която има силно предпазващо магическо действие.
Запушват се дупките по стените с парцали или тор, запалени от големия огън.
Младежите и девойките берат див чесън, чиято предпазна магическа сила е издигната в култ от народа ни.
Извършва се обредно приготвяне на подници*. Жените, пременени и с китка от специална трева лепка, отиват до копаят пръст. Пръстта се смесва с плява, кълчища, козина и се гази с боси крака. Който поне малко нагази в глината, няма защо да се страхува от змии през лятото. Обредът е придружен с песни. Подниците (броят им е нечетен) изработва възрастна жена, баш майсторка. Сушат се на проветриво място. На финала на този ритуал е общата женска трапеза.
Подниците, направени от пръст на Йеремия, притежават магическа сила. Те гонят зли духове, змейове и страшни хали, причиняващи небесните бури, светкавиците и гръмотевиците.
На Йеремия празнуват бременни жени и такива, чиито деца са починали при раждане.
Много преди изгрев слънце бездетни и болни жени отиват на полето и се търкалят голи в тревата, очаквайки росата по нея да стори изцелително чудо. Момите също могат да го сторят. Те очакват от росата чудо за любов и задомяване. Стари и млади могат да опитат силата на този ритуал. Ако на тревата се оставят червен конец или парче от дреха, надеждата е за здраве и сбъдване на намисленото в този чуден предутринен час желание. Обичаят се нарича "майосване".
Бере се ерминска лепка – билка, която предпазва родилките и помага при лечение на "ерминясали" лехуси. Вярва се, че с ерминска лепка може да се направи и магия за любов. Ако девойката пусне тайно стрък в храна на любимия, той ще се влюби страстно и завинаги в нея.
Малки питки (ермински хлебчета), изпечени в новопостроена пещ на Йеремия, могат да лекуват болни родилки през цялата година. Росата се събира в чашка и се пие за здраве. На росната трева рано преди изгрев слънце се бие и млякото. Така добитъкът ще има повече и по-хубаво мляко.
Събират се цветя и билки и се слагат във вода. Жените си мият косите с такава вода, за да не ги боли глава през годината.
На места за магия против бълхи се краде слама от съседни къщи и без никой да види, се нахвърля по двора.


ЗАБРАНИ


Не се работи. Който работи през лятото, ще го ухапе змия.
Мъжете не работят на полето, за да не се разсърди пророкът и да хвърли от пояса си тежки ледени зърна.
В правенето на подници не участват жени, които скоро са погребали свой близък. В противен случай подниците ще се чупят, а на душите на умрелите ще им е тежко на онзи свят.
В Тутраканско не се меси хляб, за да не мухлясва житото.
Не се оставя от хляба за следващия ден – изяжда се всичко, за да не мухлясва житото.


МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ПРОГНОЗИ


Ако на 1 май вали, първите четири месеца на следващата година ще са мокри, дъждовни или снежни. Ако денят е сух, и месеците ще са сухи.
Където има мъгла през деня, през лятото ще вали град.


ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ


Желязо

В ритуалите на празника медните и железните предмети – съдове, маши, вериги, ръжени – заемат централна позиция.
Култът към желязото вероятно е стар отзвук от революцията, която то прави в културното и техническото развитие на хората. Желязото притежава магическа сила за прогонване на злото. От желязо се изработват амулети във форма на брадва, копие, меч. С брадва "се пресичат" болести. Връзката на желязото с огъня (верига, маши) удвоява предпазната и защитната му сила. Битки със змейове и страшни демони стават на медни или железни гумна. От желязото бягат и змиите на Йеремия.

 

Източник: Български светци и празници




{START_COUNTER}