Денят на телефонен номер 110 - 10.януари.

Денят на телефонен номер 110!

 

Полицейската служба в Япония всяка година приема приблизително 9 000 000 повиквания на спешния телефонен номер110 - hyaku Toba. Според статистиката на около три и половина секунди има едно повикване или всеки 14-ти жител на Япония набира този номер, за да докладва за инцидент с надеждата за закрила и помощ от страна на полицейските служители.

 

На 10 януари в Япония официално празнува Деня на номер 110 - един номер, който е записан във всяка улична телефонна кабина и който е известен на всяко дете.

 

Това е номерът за спешно повикване на полицията.

 

Номер 110 е въведен за първи път в Япония през 1948 г. в 8 големи града - Токио, Осака, Киото, Кобе, Йокохама, Кавасаки, Нагоя и Фукуока.

 

Отначало са съществували два номера: 110 и 1110, но от 1 юли 1954 след гласуване на новия закон за полицията, е утвърден само един номер - 110.

 

Причините за този избор са логични:

- номерът може лесно да се запомни от всеки;

- за да се избегнат грешки в набирането номерът се състои само от 3 цифри;

- при телефоните с шайба набирането на номера е лесно, защото разстоянието между 1 и 0 е най-късо.

 

След утвърждаването на номера за спешна помощ е определен и деня на празника -  десетата дата на първия месец от годината.

 

Какви  повиквания непрекъснато регистрира номер 110?

Например, може да е съобщение за грабеж на малък частен магазин, за счупена витрина на скъп бижутериен магазин, за автомобилна катастрофа, за изоставен на пътя автомобил без водач...

Не са малко и телефонните обаждания от хулигани, както и абсурдни повиквания от типа на: „помогнете ми, в стаята има хлебарка“, или пък „имам главоболие, моля да ми купите таблетки“, „бихте ли проверили разписанието на самолета, с който ще пътувам“...

 

Сега номер 110 е многоканален, предназначен за голям брой повиквания и телефонен секретар, който дава инструкции за изчакване на отговор.

 

Освен Япония, номер за спешни повиквания 110 се използва също и в Китай и в Германия. В Америка, подобен номер е 911, а в Англия - 999.

 

По материали от чуждестранния печат.

Превод, П. Георгиева




{START_COUNTER}